top of page
עבור ליאון, כלב צעיר מגזע בולדוג צרפתי, כל יציאה לטיול היא מלחמה. מאוד קשה לו להינות מטיול רגוע, לעצור, לרחרח.. מהרגע שהוא יוצא מדלת ביתו עד הבית הוא בעוררות קיצונית שמלווה גם בצרחות איומות.
אז נכנסו לתהליך ליווי של כמה שבועות. במפגשים למדנו כיצד רצועה ארוכה נותנת קצת יותר אויר לנשימה, למדנו לחזק בחירות טובות של התנתקות מגירויים כמו כלבים אחרים שהיו מטריפים אותו ובאופן כללי, שאפשר גם להינות מטיולים.
בר וג'וני בעבודת פוקוס בחוץ לנוכח גירוי מאוד חזק שזאת החברה הכי טובה של ג'וני, דארסי (הכלבה הלבנה במרחק) שנכנסה הרגע לפארק.
בתרגיל הזה מכלב שמשתולל על הרצועה ומנסה בכל כוחו להגיע לדארסי, ג'וני לומד שהכי כייף זה לאחר שהוא מבחין בדארסי, להחזיר את תשומת ליבו שוב לבר.
בסוף התרגיל, נתנו להם כמובן לרוץ ולהשתולל יחד.
לארצ'י, כלב מגזע סטר אנגלי, יש בעיה עם מגע. הוא לא סומך על אף אחד לגעת בו בגוף, במיוחד באזורים מסויימים כמו האוזניים והזנב. זה לא עוזר גם שארצ'י חירש. לארצ'י יש גם דלקת אוזניים כואבת והוא חייב טיפול. הוטרינר לא יכל לטפל בו ושלח את אוקסנה לבית עם שטיפה וטיפות שהיא מאוד התקשתה לשים לו כי הוא משתולל ועלול לנשוך. הגעתי היום לשיעור חירום ובו יצרנו דיאלוג עם ארצ'י. לימדנו אותו לשכב על הצד ולהניח את הראש על הרצפה. לימדנו אותו שכאשר הוא מרגיש לא בנוח הוא רק צריך להרים מעט את הראש ואנו נתרחק. ולימדנו אותו שהכי שווה לשתף איתנו פעולה :) שימו לב, הסרטון צולם לאחר שכבר שמנו לו טיפות ללא סטרס ולחץ בכלל. רק לאחר שטיפלנו בו עלה לי הרעיון של לצלם את התירגול הזה.
איך מתגברים על פחדים?
כדי להתגבר על פחד צריך שיתוף פעולה. הכלב חייב להסכים לתהליך. אי אפשר פשוט להציב לו עובדה ולהגיד לו: שמע, אתה פשוט צריך להתגבר על זה, אז תתמודד. זה לא יילך ואנו עלולים לעשות יותר נזק מתועלת.
עם לוקי עשינו תהליך בן 5 שבועות על הרגלה הדרגתית וחיובית לרכב תוך כדי שהוא מכתיב לנו את הקצב ומספר לנו מתי צריך לעצור ומתי הוא יכול להתמודד עם קצת יותר.
לפיט (הכלב השחור), קשה מאוד עם הגעה של אורחים מזדמנים הבייתה. התגובה שלו בדרך כלל היא נביחות רמות, גוף סומר ומתוח והגעה מאיימת לאורח.
ביום חמישי בלילה כולנו לבשנו שחור כאות הזדהות עם פיט (סתם בצחוק.. כך יצא:)) ותרגלנו כניסת אורחים רגועה מול רונן שבא לעזור.
בסרטון אתם יכולים לראות את ההתניה המעולה שמשה (הבעלים) יוצר לפיט, שבכל פעם שפיט מסתכל על רונן הוא מקבל נקניק. מהר מאוד פיט לומד ששווה לו לראות את רונן אצלו בחצר כי כל פעם שרונן שם, מלא דברים טובים קורים!
בסוף השיעור רונן ופיט הפכו כבר לחברים (לא מצולם).
בשיעור רביעי סימבה בן החודשיים כבר לומד לבוא אלינו ולהתיישב, לשכב על הספה ולא להפריע כשמנקים את הרצפה והרגלה ראשונית לתיחום והישארות בו עם דלת פתוחה. תוכלו בטח להבחין בקצב החיזוקים המהיר שסימבה מקבל על כל התנהגות מהסיבה שכל אלו הם התנהגויות חדשות וההגשת אוכל זו הדרך שלנו לחזק את הביטחון שלו שמה שהוא עושה זה מה שאנו רוצים ומעודדים.
לפיבי, גורה מגזע קוקר ספניאל אמריקאי, קשה להתאפק. קשה להתאפק מול דברים שהיא רוצה כמו משחקים, כלבים אחרים ואוכל. אז התחלנו בללמד אותה קצת איפוק בצורה של לא לחטוף אוכל מהיד למרות שהאוכל מאוד "זמין" עבורה.
משחק הוא כלי מוטיבציוני אדיר לכלבים. בניית קשר ועידוד כלב לבצע בקשות שונות ומשונות שלנו כאשר אנו יכולים לתגמלו במשחק זהו נכס גדול. למרות זאת להרבה אנשים קשה להניע את הכלבים שלהם להנאה במשחק משותף. או שהדרך בא הם מניעים את הצעצוע לא קורץ לכלב, או דרך המשחק שלהם לא נעימה לכלב או שפשוט אין חוקי משחק ברורים לכלב והוא לא יודע מתי מצפים ממנו לשחרר ולמה בכלל כדאי לו לשחרר.
צ'ייסר, רועה בלגי צעיר בשיעור ראשון שלו לומד להינות ממשחק, אבל על הדרך לומד גם את חוקי המשחק.
עוד לא מלאה לבאלו שנה והוא כבר עבר מספר בתים עד שלבסוף הגיע ליעל. לא נתפס ולא מובן לי עד היום איך מישהו יכל לוותר עליו, כלבלב כזה מושלם, נוח ומהיר תפיסה. בסרטון אתם רואים עבודה של באלו בשבוע השני שלו אצל יעל (העבודה על "הישאר" ברחוב) ובשבוע הרביעי שלו אצלה (התרגיל "למקום"). יעל, בכישרון, נעימות, סבלנות ודיוק לא רק הביאה את באלו ללמידה סופר מהירה של תרגילים אלו ואחרים (שלא מצולמים), אלא גם התחילה לשנות את ההתנהגות המרוגשת מאוד של בטי (בת 13!) להתנהגות רגועה יותר, במיוחד כאשר מגיעים אורחים (אני :)) וללמד את בטי שגם לה שווה כשנותנים תשומת לב למישהו אחר.
כלבים לומדים בתמונות.
כאשר אנו מלמדים כלב התנהגות חדשה זה נורא נחמד, אבל אם נתאמן עליה רק בסיטואציה מסויימת או רק בבית, הכלב ילמד שאת ההתנהגות הזו מבצעים רק שם.
הכללה עוזרת לכלב להבין שאת ההתנהגות הנלמדת ניתן לבצע בסיטואציות ובמקומות נוספים.
בסרטון, עדי וכלבתו סילדרה (פיטבולית בת 9 חודשים) בהכללת ההתנהגות ארצה +הישאר.
bottom of page