top of page

תוקפנות בראי האנושות

תורגם ונערך על ידי דנה שריד חמו מתוך הספר "MINE"  של Jean Donaldson. 

עם השנים אנו רואים כי היחס כלפי כלבים עם בעיות תוקפנות הולך ונהיה פחות ופחות סובלני.

אם פעם התייחסו לכלב בעל "מזג חם" יותר בקלות ואף בהומור מסוים היום כלב כזה יכול בקלות להוות גורם לתביעה בבית המשפט. כלבים הינם חיות וחיות לפעמים נושכות.

אין ספק שהחברה בה אנו חיים היום היא חלק מרכזי מהתמונה והכלבים במיוחד מהווים נושא רגיש ובעייתי. אם נשווה לרגע בין שתי פציעות, האחת נגרמת על ידי פותחן שימורים במטבח והשנייה ע"י נשיכה של כלב, לשניהם נתייחס בצורה אחרת כאשר האחרונה כנראה תגיעה לחדר המיון. בכל פעם שנגרמת פציעה רצינית ע"י נשיכה כלב, הדבר מדווח ישר בעיתונות והלחץ על מערכת המשפט לאסור גידול של גזעי כלבים מסוימים, לאכוף שימוש במחסומי פה ודרכים נוספות בכדי להגן על הציבור גובר. כל זאת למרות שסכנה גדולה בהרבה נשקפת לאותו ציבור כתוצאה ממעשי אלימות, נפילות, תאונות דרכים וכוויות (ע"פ דו"ח "עשור של פגיעות טראומה בישראל 2000-2009" מכון גרטנר). גם הסיכוי של אדם להיפגע מספר פעמים בחייו על ידי ברק הוא הרבה יותר גבוה מהסיכוי שלו להיהרג ע"י כלב וכך גם במקרה של ילדים. הסיכוי שלהם להיפגע ע"י כלב הוא נמוך משמעותית  מהסיכוי שלהם להיפגע או להיהרג ע"י ההורה או אדם אחראי אחר.  אם לסכם, הציפיות שלנו מהכלבים גבוהות.

הרף שאנו מציבים לכלבים הוא בעצם מאוד גבוה למעשה.  הרבה יותר גבוה מאשר לכל בעל חיים אחר כולל מאתנו – המין האנושי. אנו דורשים מהכלב לא להראות אף סימן לתוקפנות כלפי אנשים, אפילו לא נהמה או נביחה, בכל זמן ובכל מקום לאורך כל חייו של הכלב. דמיינו לכם שלאורך כל חייכם אסור לכם אף פעם לאבד סבלנות, להתחצף להורים, להתעצבן על נהג אחר בכביש, לכתוב מכתב חריף לשירות לקוחות, להתגונן ממה שאתם רואים כאיום, לשכור עורך דין  או להגיד משהו בלהט הרגע לבן הזוג שלאחר מכן אתם מצטערים עליו.

אם כל זה לא מספיק, אז אנו כן מצפים מהכלב להראות תוקפנות ואפילו תוקפנות חריפה כלפי איזשהו פשע שמכוון כנגדנו.  אנחנו רוצים כלבים שידעו (בלי שאף אחד לימד אותם כמובן) להבחין בין "אנשים טובים" ל"אנשים רעים" ושישמרו עלינו ועל רכושנו.  אנו אפילו מרבים גזעי כלבים כשמחשבה זו שוחה במוחנו. אנו מכוונים לגידול כלבים בעלי תכונות אופי כמו "חשדנות מזרים", או "כלב של אדם אחד" או "כלב למשפחה אחת" וכדומה כי אנחנו לא באמת רוצים כלבים שהם לגמרי חברותיים ונעימים. עם זאת לא חולפת במוחנו לרגע המחשבה שבגידול מכוון תכונות שכאלו , הסיכוי שכלב כזה או אחר ישמור על עצם עסיסית הוא בעצם גבוה יותר מאשר שהוא ישמור על מערכת הסטריאו שנמצאת בסלון.

כל האמור לעיל לא מרמז על כך שאל לנו להתייחס ברצינות לתוקפנות בכלבים, אלא נכתב בעיקר בכדי שנכיר במציאות וברף שאנו דורשים מהכלב. זה נורמלי לחלוטין שכלבים יפגינו תוקפנות כלפי איום וכאשר הם מפחדים או שומרים על משאב יקר להם (~ 90% ממקרי התוקפנות), הרי גם אנחנו כאלה. לכן כאשר אנו רוצים לגשת ולטפל בתוקפנות, ראשית עלינו ללמוד לקרוא את שפת הכלב (כי הם תמיד מדברים אתנו – למרות שאנו לא רואים את זה) ולהבין אותו ואת הסיבות המניעות אותו.  

bottom of page